Rainbow cake

Happy new year!! Bestnye dpt weekend off for this new year!! Happy!! Happy new year!! 2011 has taught me a lot but there's nothing more for me there.. It's time to move on and experience new stuff in 2012!!
Yesterday me n my sisters made a cake.. From scratch!! Ngeeee..

Thanks to recipe from--> http://www.myresipi.com/top/detail/15070

Bahan-bahan
2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
5 biji telur ayam (gred B)
250gm butter
550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek

Cara-cara

Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti

But instead of using buttercream, we decided to use chocolate ganache !!
The result is: full of satisfaction!! Yeayyy!!

What a way to kick off 2012!!

boat classifieds

Facebook Twitter RSS